O Hrvatskoj

"Ovo je priča o zemlji tisuću otoka, čarobne prirode i bogate baštine, njezini velikani koji su svojim djelima zauvijek upisali ime Hrvatske  velikim slovima na karti svijeta. Ovo je priča o zemlji čije ljepote su slavili još od antičkih vremena. Od Kasiodora koji je pisao o božanskom životu na njezinim obalama, Dantea, koji je napisao svoje besmrtne stihove, zanesen epskim prizorima plavog prostranstva... Hrvatska je oduvijek bila mjesto prave inspiracije."

Dobrodošli u Hrvatsku!

Zemlja čija se bogata kulturna baština otkriva unutar brojnih muzeja, galerija i crkava koje su danas, kao spomenici nulte kategorije, nezaobilazno poglavlje UNESCO-ova popisa svjetske baštine nego i u ono čarobno mjesto na Mediteranu u kojem se i omanja šetnja pretvara u pravi silazak tisućljetnim stubama bogate i slavne povijesti.

Obalnu regiju karakterizira utjecaj Grka, Rimljana i Ilira te kasnijih mediteranskih kuhinja - talijanske i francuske.Odlikuje se brojim ribljim specijalitetima (lignje, sipe, hobotnice, škampi, jastozi...) pripremljenim na razne načine, maslinovim uljem, pršutom, raznim povrćem, te dalmatinskim vinima.

Činjenice i brojke

Hrvatska - službeno, Republika Hrvatska, jedinstvena je demokratska parlamentarna republika u Europi, na dodiru Srednje Europe, Balkana i Mediterana. Njen glavni i najveći grad je Zagreb. Zemlja je podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb. Hrvatska obuhvaća 56.594 četvornih kilometara i ima različitu, uglavnom kontinentalnu i mediteransku klimu. Hrvatska obala Jadrana sadrži više od tisuću otoka. Stanovništvo broji  4,29 milijuna, od kojih su većina Hrvati, s najčešćom  vjeroispovijesti  katolicizam.

Sport u Hrvatskoj

Postoji više od 400 tisuća aktivnih sportaša u Hrvatskoj. Od tog broja, 277.000 Hrvati su članovi sportskih udruga. Hrvatski sportaši natječu se na međunarodnim događajima od hrvatske neovisnosti  1991, osvojene su 33 olimpijske medalje, uključujući i deset zlatnih medalja- 2012 na Olimpijskim igrama u bacanju diska, gađanju i vaterpolu, na Olimpijskim igrama 1996 i 2004 Ljetne olimpijske igre u rukometu, na Olimpijskim igrama 2000 u dizanju utega i četiri zlatne medalje u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama 2002 i 2006 -Zimske olimpijske igre. Osim toga, hrvatski sportaši osvojili su 13 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima, uključujući i dvije u atletici na Svjetskom prvenstvu u atletici održanom  2007 i 2009, jednom u rukometu,  2003  na  Svjetskom prvenstvu u rukometu, jednu u vaterpolu- 2007 na Svj. Prvenstvu u vodenim sportovima, jednu u veslanju na Svjet. Veslačkom prvenstvu 2010, šest u alpskom skijanju na FIS Svjetski skijaški kup održanom 2003 i 2005 i dvije na Svjetskom prvenstvu u taekwondo 2011 i 2007. Hrvatski sportaši također su osvojili  Davis Cup 2005.

Hrvatska domaćin nekoliko velikih sportskih natjecanja, uključujući i 2009 Svjetsko prvenstvo u rukometu, 2007 Svjetsko stolnotenisko prvenstvo, 2000.  svjetsko veslačko prvenstvo, 1987 ljetna Univerzijada, 1979 Mediteranske igre i nekoliko europskih prvenstava.  Sportski autoritet u zemlji je Hrvatski olimpijski odbor, osnovan 10. rujna 1991 priznat od strane Međunarodnog olimpijskog odbora  17. siječnja 1992 u vremenu kako bi se omogućilo da nastupe hrvatski sportaši  1992. Na  Zimskim olimpijskim igrama u Albertville, Francuskoj gdje je  novonastala nezavisna država po prvi put na Olimpijskim igrama.