Naš Split

Split

Prvi stanovnik Splita bio je car Dioklecijan koji je baš u toj pitomoj uvali odlučio oko 293. godine poslije Krista sagraditi raskošnu carsku vilu od oko 30 tisuća metara četvornih u koju se povukao nakon odlaska sa trona rimskog imperatora.

Burna stoljeća nakon toga od vile su učinila grad u koji su prvi ušli stanovnici obližnje Salone u bijegu pred Avarima i Slavenima.Smjenjivale su se potom u gradu koji je rastao izvan zidina palače mnoge vlasti, od hrvatskih kraljeva u 10. stoljeću, preko mađarske i mletačke administracije, do francuskih vladara i Austro-ugarske monarhije.

Split je vječno mlad grad s oko 200.000 stanovnika koji mu daju topli mediteranski temperament. On je živio svojim urbanim ritmom već 1700 godina, sa srcem u Dioklecijanovoj palači i to očekuje od vas svim srcem. Od tog vremena do danas tisućljetnom trajanju od grada pod zaštitom UNESCO-a i upisan u registar Svjetske kulturne baštine piše povijest i sadašnjost starost jedinstvene metropole hrvatskog juga. Poznati povijesni spomenici: Dioklecijanova palača na temeljima koje Split je rođen, s 30.000 m², predstavlja jedinstveni spomenik antičke građevine. Palača ljubomorno čuva živ priču o ljubavi antike i kršćanstva, od mauzoleja koji je danas najstariji i najmanje katedrale na svijetu, na Jove hrama koji je krstionica hrvatskih kraljeva, na Peristilu što predstavlja danas najljepša pozornica na svijetu, a od grada koji predstavlja vrata kulture za područje Dalmacije.

Burna prošlost ostavljala je svoje tragove sjedinjene u svakodnevici grada koji je uvijek kročio naprijed, ostajući centar ovog dijela obale do današnjih dana. Bilo je u tim miješanjima povijesnih naslaga i nespretnosti i pretjerane brzine, ali sve je to danas dio njegove originalnosti.

Veliki grad danas kuca tihim otkucajima povijesti, živim duhom mladosti i samo njemu svojstvenim šarmom mediteranske, a ipak po svemu hrvatske topline...

SPLIT - GRAD SPORTA

Split je uvijek imao reputaciju rodnog grada  neke od najvećih sportskih figura. Mnogi se pitaju kako je moguće da je Split grad u svijetu koji broji 200 000 stanovnika i pet NBA igrača - Kukoč, Rađa, Tabak, Šundov i Ukić. Grad je ljubav prema nogometu, govori i činjenica da je Hajduk uvršten među nogometne klubove koji imaju najveći broj navijača u svijetu, a kroz povijest je to mjesto u kojem je nastao neki od najboljih svjetskih polukružnih jedriličara, veslača, vaterpolista i rukometaša, plivača ... Ikone hrvatskog sporta danas su najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić, plivač Duje Draganja, Mario Ančić tenisač, skakačica u vis Blanka Vlašić, braća Skelin ... Grad Split pretvorio je doček pobjednika Wimbledona u euforiju, spektakl kakav svijet nikada prije nije vidio. Tko je "kriv" što bob tim dolazi iz malog mediteranskog grada, tko može dostići kraljicu atletike, Blanku Vlašić? Tko bi mogao zaboraviti gladijatora Branka Cikatića, olimpijsku medalju koju je osvojila Đurđica Bjedov, košarkaše Jerkova, Tvrdića i Šolmana. Košarkaši Jugoplastike bili su trostruki europski prvaci, a tri vaterpolo kluba su osvojili neke od najvećih europskih trofeja.

Obilježavanje 100 godina nogometnog kluba Hajduk iz Splita obilježilo je tu noć s tisućama baklji i signalnih raketa.


Postoje 73 olimpijske medalje u jednom gradu koji na zemljopisnoj karti možda izgleda mali, ali u sportskom smislu više nego veliki.

Split je jednostavno grad sporta, mjesto gdje su se osvajači medalja iz gotovo svake sportske  discipline rodili i odrasli. Tu mora biti nešto u vodi koja sportašima iz Splita daje neviđenu snagu. Možda je to prkosan duh. Da, prkos, to je ono što  sportaši često spominju. Oni uporno prkose onima koji su bolji, bogatiji i moćniji,  prkosni duh može pokrenuti cijeli svijet i to je razlog zašto, kada je u pitanju sport Splita, on je  je jednostavno najbolji na svijetu.

Split se pokazao kao izvrstan domaćin organiziranjem Mediteranskih Sportskih igrara  1979, Europsko atletsko prvenstvo 1990, Svjetsko rukometno prvenstvo i mnoge druge međunarodne sportske manifestacije. Ekipa iz Brazila igrala je  nogomet u Splitu, poznati Real došao je ovdje igrati košarku, i legendarni veslači iz Oxforda i Cambridgea probali su okus  Jadrana natječući se u gradskoj luci. Firule su uvijek bile mjesto za izlazak i svjedok su  odličnih  teniskih  mečeva, Sustipan , mjesto gdje su najbolji svjetski jedriličari došli okušati sreću.

Split je grad predodređen  za uspjeh. No, Split može postići još više i to je brže - više – jače,
budući da Split ima sve što je potrebno za uspjeh.

Split kao grad sporta zaslužuje više i spreman je za nove pobjede; europskih sveučilišta u košarci!!!